Ara:

Azor adaları

Azor Adaları (Portekizce: Açores), Portekiz'e bağlı olan Atlas Okyanusu'nun ortasındaki takım adalar topluluğudur. Lizbon'a yaklaşık 1.500 km uzaklıkta bulunan adalar, Kuzey Amerika'nın doğu sahilinden de yaklaşık 3.900 km uzakta yer alır. 2.300 km²; 260.699 nüfus.

Başkent, Sao Miguel adasında Ponta Delgada. Azor adaları, kuzeybatıdan güneydoğuya doğru 600 km'lik bir alana yayılan üç küme meydana getirir: kuzeybatıda Flores ve Corvo; merkezde Fayal, Pico, Sao Jorge, Graciosa ve Terceira; güneydoğuda Sao Miguel ve Santa Maria.

Çok engebeli ve volkanik asıllı adaların iklimi yumuşak ve nemlidir. Başlıca zenginlik kaynağı olan tarım, bir yandan ılıman bölge ürünlerine (tahıl, sebze, tütün, üzüm), bir yandan da tropikal ve astropikal bölge ürünlerine (turunçgiller, çay, muz, serlerde yetişen ananas vb.) yönelmiştir. Büyükbaş hayvancılık önemli bir yer tutar. Canlı hayvan, tereyağı, peynir ihracatı yapılır. El işlerinden (bez, dantel, seramik vb.) başka, sanayi alanında, dokuma, ispirtolu içki, besin maddeleri, sigara yapımı da önemlidir. Asor adaları, balina ve amber balığı avlama üssüdür.

Havaalanları da önemlidir (Terceira adasında Lages alanı ve Santa Maria'daki alan).

0 yorum:

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa